Organisera kyl och frys för mindre matsvinn

Av Lisa Bergström24 november 2025
2 min läsning
Organisera kyl och frys för mindre matsvinn

Varje svensk slänger cirka 34 kilo mat per person årligen. Det värsta? Mycket av det sker hemma i köket. Men här är det goda nyheterna: du kan faktiskt ändra på det. Genom att organisera kyl och frys för mindre matsvinn gör du en verklig skillnad både för plånboken och miljön. Det handlar inte om att bli perfekt. Det handlar om enkla, praktiska åtgärder som funkar.

Rätttemperatur räddare matsvinnet

Temperaturen i din kyl och frys är avgörande. Kylskåpet ska vara 4°C. Frysen ska vara -18°C. Många hemma har högre temperaturer utan att veta om det. Resultat? Maten går värre snabbare. Rätt temperatur kan halvera matsvinnet hemma hos dig. Kolla termometern i din kyl ligger den över 5°C? Då är det dags att justera. Värme gör att bakterier växer snabbare och mat blir dålig. En kall kyl är din bästa vän mot matsvinn. (Och det är verkligen så enkelt som det låter.)

Organisera så ingenting glöms bort

Använd transparenta behållare. Du ser direkt vad som finns. Märk allt med datum när du lagrar det. Använd regeln "först in först ut". Det betyder att mat som kom in först ska ätas först. Lägg frukt längst fram. Matrester högst upp på hyllan. Gå igenom kyl och frys varje vecka. Ta ut det som behöver ätas upp snart och planera kvällens middag kring det. Tio minuter i veckan sparar dig massor av mat och det är helt utan ansträngning.

Smarta knep för frysning och lagring

Frys in mat innan den går dålig. Portionera innan frysning då tinar du bara det du behöver. Märk alla påsar med innehål och datum. Det tar sekunder men sparar dig från att undra "vad var det här egentligen?" när det legat länge. Det finns även appar som påminner dig om vad som finns i kyl och frys. Några av dem hjälper till att planera måltider baserat på det du redan har hemma. (Säger inte att det är revolutionerande, men det funkar.)

De här små förändringarna kräver ingen stor ansträngning. En välorganiserad kyl och frys betyder mindre matsvinnet, mindre pengar på soporna och mindre miljöbelastning. Börja redan idag justera temperaturen och märk maten. Du kommer märka skillnaden redan nästa vecka.