Vad händer med matsvinn i svenska butiker

Av Lisa Bergström24 november 2025
3 min läsning
Vad händer med matsvinn i svenska butiker

Sanningen om svinn i matbutiker är att det är mindre än hemma, men fortfarande ett stort problem. Varje år slängs omkring 55 kilo mat per person i Sverige. Av detta kommer 77 procent från hushållen, men butiker bidrar också betydligt. Det goda nyheten? Det går att lösa med rätt åtgärder och medvetenhet.

Varför slängs så mycket mat i butiker?

Mat försvinner från butikshyllorna av flera konkreta anledningar. Utgångna datum är den största orsaken varorna blir osäljbara även om de fortfarande är perfekt ätbara. Skador på förpackningen, felaktig hantering och överlager skapar också problem (och det är faktiskt rätt vanligt).

Kampanjer och tider med många specialerbjudanden öker svinnet. Butikerna beställer för mycket mat för att vara säkra på att inte ta slut. Dessutom kommer mycket svinn från varor som reklameras tillbaka till leverantörer. Ofta saknas också bra rutiner för att snabbt hantera varor nära utgångsdatum.

Hur mycket mat försvinner egentligen?

Butiker slänger ungefär 8 kilo mat per person varje år. Hushållen gör mycket värre omkring 47 kilo per person årligen. Det betyder att hemmet är den största problemzonen för matsvinnet.

Ekonomiskt är svinnet i butiker betydande. Bara i svenska hushål motsvarar det slösade maten cirka 1 330 kronor per person varje år. För butikerna räknas svinnet ofta som 5 8 procent av omsättningen, vilket är pengar som går rakt i soporna.

Vad gör butikerna för att stoppa svinnet?

Många butiker jobbar aktivt för att minska svinnet. Coop har satt ett ambitiöst mål under 1 procent svinn av omsättningen till 2025. Det är en realistisk målsättning eftersom statistiken visar nedåtgående trend redan. År 2022 var svinnet 9 kilo per person, 2023 hade det sjunkit till 8 kilo.

Konkreta åtgärder som fungerar inkluderar smart prissättning på varor nära utgångsdatum, donationer av osålad men ätbar mat till välgörenhet och bättre personalutbildning. Bättre planering och lagring förlänger också hållbarheten på varorna.

Det kan du göra när du handlar

Du spelar en viktig roll i att minska matsvinnet. Planera dina inköp noggrant så du inte köper för mycket. Lita på dina sinnen när du handlar se och lukta på maten istället för att bara förlita dig på bäst-före-datum.

Förvara mat rätt hemma. Kalla livsmedel i kylen, frukt och grönt i rätt behållare och fryst mat i frysaren. Använd matresterna innan du handlar igen. En rotad potatis blir potatissallad, kvar kyckling blir kycklinggryta.

Små val från många människor skapar stor förändring. Butikerna behöver jobba smarter, men vi konsumenter måste också ställa till rätta i hemmet.