Äta hållbart utan att ändra allt

Varje vecka slänger en familj på fyra personer motsvarande en hel väska mat. Det kostar omkring 5 000-6 000 kronor per år, pengar som går rakt i soptunnan. Men här är det goda nyheten: att äta hållbart utan större förändringar är helt möjligt. Du behöver inte revolutionera ditt sätt att leva för att göra skillnad. Små justeringar i vardagen räcker långt.
Där försvinner maten och varför det spelar roll
I Sverige slänger vi ungefär 34 35 kilogram ätbar mat per person och år. Hemma kastar vi själva omkring 15 16 kilogram som helt enkelt kunde ha ätits. Ytterligare 18 kilogram hälls ut i vasken eller slängs på andra sätt (det är rätt mycket när man tänker efter).
Det spelar roll för två skäl. För det första är det slöseri med pengar från din plånbok. För det andra skadar det miljön rejält. Mat som slängs är mat där resurser, vatten och energi redan går till spillo.
Sex enkla knep som faktiskt fungerar
Planera maten innan du handlar. Gör en veckoplan och en inköpslista. Då köper du bara det du behöver och minskar risken för att mat går ut.
Lagra rätt i kylskåpet och frysern. Håll kylskåpet på 4 grader och lägg mat som håller längre längst bak.Frysern är din bästa vän där håller mat månader utan att försämras.
Använd matrester smidigt. Överbliven kyckling blir soppa eller curry nästa dag. Grönsaksrester frysas in för senare. Mjöl och mjölkprodukter blir smoothies. Gamla brödkanter blir krutonger eller ströbröd.
Lita på dina sinnen, inte bara utgångsdatum. En produkt kan vara helt bra även efter datumet. Titta på den, lukta på den, smaka på den. Dina sinnen säger sanningen.
Dela eller sälj mat du inte äter. Too Good To Go låter dig köpa rabatterad mat från butiker och restauranger. Matbanker tar emot mat du inte kommer att använda. Grannar kan behöva det du inte orkar äta.
Köp rabatterad mat från butikerna. Många affärer säljer mat billigt dagen före utgångsdatum. Du får billigare mat och minskar svinn samtidigt.
Börja med ett knep som passar dina vanor. Det behöver inte bli allt på en gång. När ett knep blir en vana är det dags för nästa. Sedan märker du bara att du slänger mindre mat och sparar pengar utan att det känts som ett stort offert.


