De livsmedel som slängs oftast i Sverige

Av Lisa Bergström27 november 2025
2 min läsning
De livsmedel som slängs oftast i Sverige

Varje år slänger svenska hushåll cirka 16 kilo ätbar mat per person i soptunnan. Det motsvarar ungefär 35 måltider som försvinner utan att någon äter dem. De livsmedel som slängs oftast är ofta saker du redan har hemma och det är exakt där du kan göra störst skilnad.

Frukt, grönsaker och bröd slängs mest

Nästan hälften av allt matsvinn i svenska hem är frukt och grönsaker. De blir övermogna, skadas eller köps i för stora mängder. Bröd är också på top-listan det torkas ut eller blir mögligt innan du hinner äta det. Matrester från middagen försvinner ofta i soporna när de inte lagras rätt. (Jag slänger själv bort bröd för ofta, så jag vet hur det är.)

Det viktiga är att dessa tre kategorier står för större delen av svinnet än något annat. Det är inte så konstigt egentligen.

Där försvinner pengarna

En vanlig familj på fyra personer slänger mat för 5 000 6 000 kronor varje år. Några slänger ännu mer. Om du tänker på vad du kunde köpt för de pengarna en skön semester, nya möbler eller bara spara ihop blir det plötsligt mycket konkret.

Det är alltså värt att orka tänka efter innan du kastar något i sopor.

Enkla grepp som faktiskt fungerar

Du behöver inte göra allt på en gång. Börja med en eller två av dessa:

  • Planera veckomeny: Skriv vad du ska äta innan du handlar. Det minskar impulskopen.
  • Lagra rätt: Sätt maten längst in i kylen där det är kallast och lägg det äldaste längst fram.
  • Frysa innan det blir dåligt: Bröd, frukt och matrester fryser bra. Du kan tina och äta senare.
  • Använd rester: Imorgons lunch blir ofta dagens middag om du värmer upp det smart.

Frysa och dela istället

Om du inte kan äta upp något frysa in det. De flesta livsmedel håller längre än du tror i frysen (mycket längre, faktiskt). Mat som blir överbliven kan du också dela med grannar eller vänner. Det finns appar där folk erbjuder mat de inte behöver, och det fungerar ganska bra.

Små val gör stor skillnad. Du sparar pengar, minskar ditt slöseri och hjälper miljön på köpet. Bara genom att tänka efter när du handlar och lagrar mat gör du skillnad varje dag.