Hur matsvinn påverkar klimatet och miljön

Av Lisa Bergström26 november 2025
2 min läsning
Hur matsvinn påverkar klimatet och miljön

Varje år slänger Sverige miljoner kilo ätbar mat. Du och jag slänger i snitt 35 kg per person mat som kunde ha matats upp. Men hur matsvinn påverkar klimatet är något många inte reflekterar över. Fakta är att matsvinn står för 8 10 procent av världens växthusgasutsläpp. Det är mer än flygindustrin. Du kan göra skillnad redan idag.

Varför matsvinn är ett större klimatproblem än du tror

När du slänger mat slänger du inte bara maten. Du slänger även all energi som användes för att odla den, transportera den och lagra den. Du slänger vatten och mark. Allt detta skapar växthusgaser, helt enkelt.

De viktigaste gaserna är koldioxid, metan och lustgas. De värmer upp vår planet. Om matsvinn var ett eget land skulle det vara världens tredje största klimatsyndare bara efter Kina och USA. Det låter nästan otroligt, men så är det.

Sverige slänger cirka 400 000 ton ätbar mat varje år. Det motsvarar 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. FN:s mål 2030 säger att vi måste halvera matsvinnet globalt. Sverige har redan ett bindande mål: minska matsvinnet till 2025.

Det här kan du göra idag

Planera maten: Skapa en veckomeny innan du handlar.En inköpslista gör att du köper rätt mängd.Mat som glöms bort i kylskåpet blir svinn och då är det för sent.

Lagra rätt: Lär dig hur olika livsmedel håller längst. Frys rester innan de blir gamla. En välfylld frys är din bästa vän mot matsvinn (seriöst).

Använd rester: Gamla grönsaker blir god grytta. Kallt kött blir smörgåstäcke. Tappa inte ideerna bara för att maten är ett par dagar gammal. Det funkar ofta bättre än man tror.

Dela med andra: Har du för mycket? Dela med grannar eller vänner. Många städer har matbytesgrupper där du kan ge bort mat du inte hinner äta.

Mät ditt svinn: Följ upp vad du slänger i en vecka. Det öppnar verkligen ögonen. Du ser snart mönster vilken mat blir ofta svinn? Då kan du planera annorlunda nästa gång.

Börja med ett steg. Inte alla på en gång. Om du bara planerar maten bättre har du redan gjort något viktigt för klimatet. Och för din plånbok också.