Varför bufféer skapar mer matsvinn än andra servering

Av Lisa Bergström26 november 2025
3 min läsning
Varför bufféer skapar mer matsvinn än andra servering

Bufféer ser ut som ett smart sätt att äta på. Du kan välja själv och ta så mycket du vill. Men bakom kulisserna händer något som få tänker på: enormt mycket mat slängs varje dag. Sverige kastar cirka 10 kg matsvinn per person och år från restauranger och hotell. Hur bufféer bidrar till ökat matsvinn är en större fråga än många inser. Restaurangsektorn står för omkring 8 % av landets totala livsmedelsavfall, och bufféer är en stor anledning till detta.

Varför bufféer skapar så mycket matsvinn

Bufféer fungerar genom att restauranger lagar massor av mat i förväg. De måste vara beredda för alla gäster som kommer, även om ingen säker vet hur många det blir. En restaurang kan förbereda mat för 100 gäster men faktiskt bara få 80. Då hamnar 20 % av maten i soppan (något som känns helt onödigt när man tänker efter).

Gäster bidrar också till problemet, självklart. När allt är fritt att välja tar vi ofta mer än vi orkar äta. Psykologin bakom det är enkel: vi betalar redan för maten, så vi vill "få valuta för pengarna". Vi fyller tallriken högt med många olika rätter. Hemma skulle vi aldrig ta så mycket på en gång, det är säkert.

Det blir extra svårt för restauranger att planera rätt mängd mat. De vet inte exakt hur många som kommer eller vad vi väljer. Därför lagar de ofta för mycket för att inte riskera att något tar slut.

Enkla knep för att minska svinnet

Det finns konkreta åtgärder som faktiskt fungerar. Restauranger kan erbjuda mindre tallrikar. Det låter enkelt, men det gör att gäster tar mindre mat automatiskt. Bort med brickorna också när du måste bära maten själv blir du mer medveten om vad du tar.

Restauranganställda bör fylla på maten oftare istället för att lägga ut allt på en gång. Det minskar risken för att mat står och torkas ut och måste slängas.

Som gäst kan du göra skillnad. Ta mindre portioner. Det är helt okej att gå tillbaka för mer om du är hungrig. Fundera innan du tar kommer du att äta den där rätten verkligen?

Dessa förändringer går bra att genomföra utan att restaurangupplevelsen blir sämre. Faktum är att det kan bli bättre. Mindre matsvinn betyder också lägre kostnader för restaurangen, som kanske kan höja kvaliteten på maten istället.

Nästa gång du går på buffé, tänk på hur mycket mat du faktiskt äter. Små val från både restauranger och gäster tillsammans gör en verklig skillnad för miljön.