Matsvinn i Sverige och vad du kan göra

Varje dag slänger vi mat som vi kunde äta. I köket hemma, på restauranger och i mataffärer försvinner god mat i soporna. Matsvinn i Sverige och vad du kan göra handlar om att förstå problemet - och att börja lösa det i sin egen vardag. Du kan göra skillnad redan idag, det är inte så svårt som många tror.
Hur mycket mat slänger vi egentligen?
Statistiken är påtaglig och lite skrämmande, faktiskt. Varje svensk slänger omkring 16 kg ätbar mat per år hemma. Det motsvarar ungefär 122 kg livsmedelsavfall totalt per person. Hushållen är den största källan - större än restauranger och mataffärer tillsammans. Siffrorna minskar inte tillräckligt snabbt. Sverige har ett mål om 20 procent mindre avfall till 2025, men det går långsamt och vi behöver påskynda tempot.
Vad kostar matsvinnet dig?
En familj på fyra slänger mat för cirka 5 000 6 000 kronor varje år. Det är pengar du kunde ha sparat till något roligt. Men kostnaden är större än så. Matsvinnet slösar också vatten, energi och mark. Mat som släpps i soporna kunde ha stättat hunger eller nått någon som behövde det verkligen.
Fem saker du kan göra nu
- Planera maten: Gör veckokök och inköpslista. Köp bara det du använder faktiskt.
- Lagra rätt: Kyla mat snabbt. Använd frysen. Håll kyltemperaturen under 4 grader.
- Använd rester: Gamla grönsaker blir soppor eller smoothies. Kyckling blir risrätt dagen efter.
- Känn innan du slänger: Passerade datum är vägledande. Känn och smaka - ofta är maten helt fin.
- Dela mat: Har du mat över? Ge bort den eller använd matbanker och delningsgrupper (mycket populärt nu).
Sveriges mål och din roll
Landet vill minska livsmedelsavfallet kraftigt fram till 2025. Men det är inte något som regeringen löser ensam. Du i köket spelar en verklig roll, helt seriöst. Små val - att planera bättre, att lagra smartare - summeras till stora effekter. När du slänger mindre mat sparar du pengar och minskar din miljöbelastning. Det lönar sig för din plånbok och för planeten. Och det känns helt enkelt bättre också.


