Varför slösar vi så mycket mat

Av Lisa Bergström25 november 2025
2 min läsning
Varför slösar vi så mycket mat

Vi slänger cirka 1 miljon ton mat årligen i Sverige. Det handlar inte bara om mat som går till spillo psykologin bakom matsvinn förklarar varför vi gör det. Vad får oss att köpa för mycket? Varför är det så lätt att slänga en nästan full förpackning? Svaren ligger i hur våra hjärnor faktiskt fungerar.

Varför vi slänger mer mat än vi tror

Vi påverkas av tre stora psykologiska faktorer. Sociala normer betyder att vi gör som andra gör om kompisar slänger mat i skolan, gör vi det lättare själva. Stress och trötthet leder till slarv (en stressad förälder köper för mycket utan att tänka efter). Kognitiva bias är när vi överskattar hur mycket vi äter. Vi tror vi ska äta mer grönsaker hemma än vad vi faktiskt gör.

I skolor slänger ungdomar ofta mat eftersom kamraterna gör det. Hemma köper vi för mycket när vi är trötta och inte planerat ordentligt. Butiker överproducerar för att möta efterfrågan. Det är ett mönster överallt, verkligen.

Små vanor som förändrar beteendet

Fem praktiska tips skapar nya rutiner som faktiskt funkar:

  • Planera veckomeny gör lista innan du handlar
  • Lagra rätt lär dig hur frukt och grönt håller längre
  • Använd rester gröt från gårdagen blir soppa idag
  • Kolla kylen först innan du handlar, se vad som finns redan
  • Förstå datum bäst-före betyder inte förfallodatum

Små förändringar skapar nya normer i familjen. När ett barn ser att föräldrarna planerar mat, lär det sig att det är normalt. Rutiner bryter gamla mönster helt enkelt.

Vad händer när vi börjar prata om matsvinn

Medvetenhet ändrar allt. När vi diskuterar matsvinn hemma, på jobbet eller i skolan ökar motivationen att förändra beteendet. Ungdomar som förstår hur mycket mat som slängs blir mer försiktiga (och det märks på matsvinnet direkt).

Samtalen skapar nya normer. Det blir mer accepterat att spara mat än att slänga den. Människor känner sig mindre ensamma i sitt ansvar för miljön.

Du kan starta idag. Prata med familjen vid middagsbordet. Implementera en ny rutin börja med att planera nästa veckas mat. Det låter enkelt, men små steg leder till stora förändringar. Din ekonomi tackar, miljön tackar, och matsvinnet minskar.