Varför slänger vi så mycket mat

En genomsnittlig svensk slänger 34 kilo mat per år. Det motsvarar ungefär en hel påse mat i veckan som hamnar i soporna eller vasken. Varför vi slänger så mycket mat beror ofta på enkla misstag snarare än medvetet slöseri. När du förstår orsakerna kan du börja ändra dina vanor och spara både pengar och miljön.
Så mycket mat hamnar i soporna
Sverige slänger omkring 55 kilo mat per person årligen. Det stora problemet är att 77 procent kommer från hushållen, inte från butiker. Vi slänger mest frukt, grönsaker, bröd och matrester. Detta kostar Sverige cirka 14 miljarder kronor per år vilket är ganska sjukt egentligen. När du förstår omfattningen blir det lättare att ta problemet på allvar och vilja ändra.
Varför vi gör det utan att tänka
Matsvinnet beror ofta på förvirring kring datum. Många förstår inte skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag". Maten är ofta helt säker att äta långt efter "bäst före"-datumet om den ser och luktar bra. Andra vanliga orsaker är överköp, dålig planering och felaktig förvaring. Du köper ofta för mycket när du inte planerar måltiderna i förväg. Det är en klassisk misstag som många av oss gör.
Det här kan du göra hemma
Börja med att planera dina inköp och handla efter lista. Det minskar överköpen drastikt. Förvara mat rätt: håll kylen på cirka 4 grader. Frukt och grönsaker varar längre om du lägger dem rätt (och inte glömmer bort dem längst bak).
- Frys in mat du inte använder denna vecka
- Lär dig tolka datum korrekt
- Använd rester kreativt i nya rätter
- Häll inte ut dryck eller mejeriprodukter i vasken
Små förändringar i dina rutiner sparar både pengar och mat.
Vad händer redan nu
Förändringen är redan igång. Coop arbetar aktivt för att minska sitt eget matsvinn. Sverige vill minska matsvinnet med 20 procent fram till 2025. EU har satt ännu hårdare mål för 2030. Varje företag och privatperson som agerar spelar roll. Din medverkan bidrar till en större förändring än du kanske tror, och det märks.


