Så enkelt blir det zero waste i vardagen

Varje år slänger vi 34 kilo mat per person i Sverige.Det motsvarar ungefär samma vikt som en åttaåring. Zero waste i vardagen handlar om att stoppa detta slöseri genom smarta val hemma. Vi visar dig hur du minskar matsvinn och sparar pengar samtidigt (och ja, det är faktiskt enklare än man tror).
Varför matsvinn är ett verkligt problem
Matsvinn är ätbar mat som vi slänger eller inte använder. Det skiljer sig från matavfall, som innehåler ben, skal och andra delar vi inte kan äta.
Siffrorna är stora. En familj på fyra personer slänger mat för över 5 000 kronor varje år. Miljön får det värre också. För att producera maten användes vatten, energi och mark. När maten går till spillo försvinner allt det.
Hushållen står för 77 procent av matsvinnet i Sverige Det betyder att vi själva har störst möjlighet att ändra på situationen.
Enkla trick för att slösa mindre mat
Planera innan du handlar. Skriv en inköpslista baserad på vad som redan finns hemma. Det förhindrar överköp och onödig mat. Ta även en bild av kylskåpet innan du går ut, så glömmer du inte.
Förvara maten rätt. Håll kylen på 4 grader. Använd lufttäta behållare för matsobringar. De håller flera dagar längre. Frys in överskott innan det blir dåligt. Det är faktiskt mycket mer enkelt än många tror.
Lär dig datummärkningarna. "Bäst före" är en kvalitetsmärkning, inte ett förbjud. Lukta och smaka före du slänger. Maten är ofta bra långt efter datumet (jag gör det hela tiden).
Använd To Good To Go-appen. Den låter dig köpa överskottsmat från restauranger till halva priset. Du räddar mat och sparar pengar. Perfekt när du inte orkar laga mat själv.
Gör nya rätter av rester. Gammalt bröd blir goda krutonger. Grönsaksrester blir soppa. Köttrester blir köttfärs till taco. Kreativitet slår slöseri. Det roliga är att du ofta hittar på något helt nytt.
Servera mindre portioner först. Det är lätt att ta mer mat om du är hungrig. Men överflödig mat på tallriken blir alltid svinn. Du kan alltid ta mer efter.
Snabba må på kompost. Om det händer att något blir dåligt ändå, komposteras det istället för att skickas till sopor. Många kommuner erbjuder kompostbehållare.
Små ändringar får stor påverkan. Börja med ett trick och lägg till fler när det blir rutin. Du sparar både pengar och miljön, och det märker du på plånboken redan efter några veckor.


